top of page
Machinevertaling

Het imago van machinevertalingen was lange tijd niet best. Veel mensen associëren het met vluchtige, grove vertalingen via Google Translate. Inmiddels heeft machinevertaling, vooral dankzij de komst van Artificial Intelligence (AI) en neurale netwerken, een sterke positie in de vertaalwereld. De technologie is de afgelopen jaren enorm verbeterd door meer en betere data en zelflerende engines. Deze technologie is dé oplossing als prijs en snelheid leidend zijn bij jouw project, bijvoorbeeld tijdens een tenderprocedure.  

Bij Interlingo maken we gebruik van AI en machinevertaling als dat in het belang is van de klant, en alleen als we er het kwaliteitsniveau mee kunnen bieden waar u als klant om vraagt. Wel de lusten en niet de lasten dus. 

AI-vertalingen op het niveau van een menselijke vertaling

Het vernuft van de hedendaagse machinevertaling zit hem in de inzet van statistische berekeningen en neurale netwerken, en dus ook steeds meer het gebruik van AI. De vertaalmachines zijn inmiddels behoorlijk ervaren, waardoor de kwaliteit van de teksten steeds hoger wordt. Ze evenaren steeds vaker het niveau van menselijke vertalingen, zeker als het gaat om niet-creatieve teksten. Daarvan profiteer jij als klant, omdat die technologie ons helpt om sneller en beter te vertalen. Belangrijk om te vermelden is dat we een machinevertaling zonder controle door een menselijke vertaler ('post-editing') altijd alleen met toestemming van de klant leveren!

Post-editing na machinevertaling

Voor sommige teksten is een 'ruwe machinevertaling' een ideale oplossing. Het gaat dan vaak om vertalingen voor intern gebruik die eenmalig gebruikt worden. Daarmee kan veel tijd en geld worden bespaard, soms de belangrijkste overweging van de klant. Is kwaliteit belangrijker dan snelheid en kosten, dan zetten we altijd een menselijke vertaler in. We spreken dan van 'post-editen', ofwel voor de hele vertaalslag of door een laatste controle als slot op de deur. In beide gevallen is de vertaling altijd van de gewenste kwaliteit. 

bottom of page