top of page

Brainport Eindhoven: trots op technologische topregio in Europa

Bijgewerkt op: 14 apr. 2023Buiten Brabant beseft men vaak niet wat een bijzondere regio Brainport Eindhoven is. Natuurlijk kent men bedrijven als Philips en ASML. Menigeen weet ook dat er een Technische Universiteit is gehuisvest. Dat er honderden geavanceerde technologische bedrijven aanwezig zijn, is minder bekend. Sommigen met een megaomzet, maar voor velen onbekend. NXP, VDL, Neways, NTS Group, Sioux Technologies onttrekken zich aan het zicht van de consument, maar zijn van groot belang voor de lokale en nationale economie.


Ze zorgen voor hoogwaardige werkgelegenheid. Leveren onderdelen aan talloze fabrikanten in binnen- en buitenland. Ze zijn een smeermiddel voor de productie van technologische consumentenartikelen. Even onzichtbaar als onmisbaar.

En naast de gevestigde namen is er een constante aanwas van nieuwe hightech bedrijven. Spin-offs van Philips zijn in de voorbije decennia uitgegroeid tot vooraanstaande ondernemingen. Vanuit projectgroepen aan de TU Eindhoven ontstaan jaarlijks nieuwe startups op de meest geavanceerde technologische gebieden. Eindhoven zet de toon op terreinen als quantumtechnologie en fotonica. Wat betreft octrooiaanvragen is de Brainport zelfs koploper in Europa.


En dit allemaal met steun vanuit de triple helix: de samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheid. Die samenwerking is uniek in Nederland en ver daarbuiten. Nergens zijn de netwerken zo levendig en effectief als in Eindhoven. Kennis wordt gedeeld, veelbelovende ideeën worden gefinancierd en samenwerkingsverbanden worden volop gesloten. Dat levert een geweldige dynamiek op, waardoor de regio als geheel zeer succesvol is.


Eind 2017 kwam ik vanuit Amstelveen naar Eindhoven om hier een bedrijf over te nemen. Als ‘westerling’ was ik me maar gedeeltelijk bewust van de ongelooflijke prestaties die al jarenlang in Eindhoven en omstreken worden geleverd. Inmiddels heb ik geleerd dat de arrogantie die in de Randstad niet zelden ten opzichte van Eindhoven heerst, volkomen misplaatst is. Eindhoven is de technologische motor van ons land. Hier komen de belangrijkste innovaties vandaan en worden de banen van de toekomst gecreëerd.


Soms ben je trots op iets waar je zelf niet of nauwelijks invloed op hebt. Trots op het voetballende Oranje, trots op een Nederlandse artiest die internationaal doorbreekt. Ik ben trots dat ik met Interlingo deel mag uitmaken van Brainport. Dat we vanuit Strijp-T fantastische bedrijven ondersteunen in hun internationale groei. En een radertje zijn in een van de belangrijkste motoren van de Nederlandse economie…


Joël Sigling

Directeur Interlingo Translation Services


Lees ook wat wij kunnen betekenen als technisch vertaalbureau.

98 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page